tv-Merel

Merel (Turdus merula)

De merel is een veel voorkomende vogel in Nederland en je kunt ze bijna overal vinden zoals in bossen, parken, tuinen in dorpen en steden. Nesten worden overal gemaakt waar het maar een beetje beschut is, in een schuur of in coniferen en klimop van mossen en bladen. Merels leggen ongeveer vijf blauwgroene eitjes met vlekjes, stippen en streepjes met een grijs of bruine kleur.

De eieren komen na ongeveer twee weken uit waarna zowel het vrouwtje als het mannetje de jongen zal voeren. De jongen worden gevoerd met vruchten, zaden en ook insecten. De jonge merels verlaten na twee weken het nest maar blijven wat voedsel betreft nog een paar weken afhankelijk van de ouders. Merels kunnen wel tot vier keer per jaar een nestje hebben.

Volwassen merels eten bijna alles wat een vogel maar kan eten zoals brood, zaden, vruchten, insecten, regenwormen en ook fruit zoals appel zijn ze gek op. Het mannetje is vaak te horen van de vroege avond tot bijna donker en zingt vaak het hoogste lied.

 

Deel dit artikel