tv-Heggemus

Heggemus (Prunella modularis)

De heggemus is een onopvallend en schuw vogeltje dat niet alleen naaldbossen voorkomt maar ook in gunstig begroeide tuinen waar veel laag groen is. De soort is tamelijk algemeen maar is maar zelden in open ruimtes te zien. Toch als men vogels in de tuin lokt kan het maar zo zijn dat de heggemus zich laat zien al is het niet voor lang. De nesten van Heggemussen zijn vrij groot en meestal laag aan de grond te vinden en veelal gemaakt van mos.

Het vrouwtje kan wel 4 tot 7 eieren leggen die een blauw groene kleur hebben. Het eerste legsel wordt vaak in mei al uitgebroed en het tweede in de zomer. Na twee weken komt het broedsel uit en als alles goed gaat verlaten de jonge vogels na twee weken het nest. De heggemus eet voornamelijk insecten en zoekt graag tussen lage planten in de tuin.

Volgens vogel kenners vertrekken deze vogels in oktober richting de Middellandse zee om in het volgende voorjaar weer terug te keren. Toch is het zeer goed mogelijk om ook in de winter nog een exemplaar aan te treffen. Dat deze vogel hier nog steeds als heggemus is geschreven is dus bewust want je gaat een staartmees ook geen staartenmees noemen of de koolmees een kolenmees.

 

Deel dit artikel