tv-Houtduif

Houtduif (Columba palumbus)

De houtduif kom je tegenwoordig overal tegen, in bossen, parken, tuinen, steden en dorpen. Was het jaren geleden zo dat je deze duif alleen in bosgebieden tegenkwam is dit nu anders want je ziet ze steeds meer onze tuinen bezoeken. Het voedsel bestaat voornamelijk uit zaden en granen. Wat het nest betreft hoeden deze vogels het eenvoudig want het bestaat uit een aantal op elkaar gestapelde takjes.

In bosgebieden wordt er voornamelijk van april tot juni gebroed terwijl in bewoonde wijken zowat het hele jaar wordt gebroed. Het legsel bestaat uit twee witte eieren die om de beurt door het mannetje en het vrouwtje worden bebroed. Na ongeveer zeventien dagen komen de eieren uit en vliegen na drie weken van het nest. Voordat het zover is worden de jongen gevoerd met het zogenaamde duivenmelk, een soort afscheiding uit de krop.

In de tuin zijn houtduiven gek op zaden en zullen vaak naar de voerplek terug keren. De houtduif is spijtig genoeg nog steeds een bejaagd soort in Nederland.

 

Deel dit artikel