tv-Ekster

Ekster (Pica pica)

De ekster kun je in allerlei landschappen vinden waar bosjes en bomen staan. Het is een vrij algemene vogel die volgens de boeken in heel Europa is te vinden. De ekster valt op door zijn lange staart en zwart witte kleuren waarbij in de vleugels een staart ook blauw en groenachtige kleuren te zien zijn. De ekster kan schuw zijn in de broedtijd terwijl op andere plekken het nest gewoon tussen woningen in een boom worden gemaakt.

Het nest bestaat voornamelijk uit takken en meestal hoog in een boom waarbij ook gebruik gemaakt wordt van gras en bladeren. Het vrouwtje kan in april wel een legsel hebben tussen de drie en tien eieren die een groen vlekkerige kleur hebben. De jongen komen na ongeveer achttien dagen uit het ei. Het voedsel van eksters bestaat uit insecten, wormen, zaden, bessen en zelfs eieren en jonge vogeltjes.

Na ongeveer vijfentwintig dagen verlaten de jongen het nest en blijven de komende winter nog bij hun ouders. In het voorjaar verlaten zij de ouders om enkele kilometers verder op een eigen broedplaats te zoeken. Ook in de tuin komen ze langs vooral als de jongen er zijn. Dit gebeurd niet zomaar want ook de ekster is net als een kauw een zeer pientere vogel die alles van afstand bekijkt en inschat voordat ze op het voedsel afkomen.

 

Deel dit artikel