hd06-1320.jpg
Koolmees (Parus major)
Koolmees (Parus major)

Koolmees (Parus major)

De koolmees behoort tot de veel voorkomende mezen in Nederland en komt vrijwel in heel Europa voor. De koolmees kun je vrijwel overal tegen komen zowel in bossen als in bewoonde wijken. Het nest wordt veelal gebouwd van mos en het kan gebeuren dat er pluizen van wollen dekens van de waslijn worden gestolen. Nesten worden in allerlei holtes maar ook in nestkastjes gebouwd.

Het nestje is dus gemaakt van zachte materialen waar het vrouwtje 6 tot 14 witte eitjes met roodbruine vlekken in twee weken uitbroed. Het koolmees mannetje zal in deze broedtijd het vrouwtje van voedsel voorzien. Als het broed er is voeren zowel het vrouwtje als het mannetje de jongen wat wel 20 dagen kan duren met voornamelijk insecten en larven.

Als deze cyclus snel verloopt kan het maar zo zijn dat er nog een legsel op volgt. Koolmezen zijn veel in de tuin te bekijken mits er natuurlijk het gewenste voedsel aangeboden word. Welk voedsel dit is bepaald deze vogel helemaal zelf want zo is het de pindakaas pot of vetbol, en zo zie je ze weer door de planten en struiken zoeken naar insecten. Het is een mooi vogeltje met al die kleuren om in de tuin te bekijken.

Deel dit artikel