hd06-1320.jpg

Landgoed Molecaten Hattem

Huis Molecaten. Te midden van een bosrijk landgoed met waterpartijen gelegen huis, vroeg 17e eeuws op rechthoekige plattegrond, met verdieping en door pannen gedekt schilddak. In de gevels geblokte strekken boven de vensters der bel-etage, alsmede sporen van vroegere natuurstenen versieringen, o.a. de geblokte ontlastingsboogjes der kelderverdieping. Gemoderniseerd in 1826 met klein houten fronton, waarin gesneden wapen boven de middenas, eenvoudige versiering van de middenpartij en zes ruits schuiframen in de gewijzigde vensters. Gesneden dubbele deur en bordes met wapenleeuwen. Op het dak hoekschoorstenen en een houten klokke koepeltje.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Molecaten Hattem

In 1637 kocht Johan van Keppel, schout van Hattem, een huis met watermolens. Hij liet ter plekke het huis Molecaten bouwen. In de achttiende eeuw vererfde het huis op de familie Van Heeckeren die er aanvankelijk maar weinig belangstelling voor had. Het huis werd verwaarloosd en ook is geprobeerd het te verkopen. Uiteindelijk nam Reinhard Burchard Willem van Heeckeren er zijn intrek. Zijn nazaten hebben er gewoond tot 1987.

Ondertussen hadden de Van Heeckerens door diverse aankopen het landgoed flink uitgebreid. Een groot deel van het zuidwesten van de gemeente Hattem behoorde er toe. In 1987 besloten de laatste eigenaren het landgoed te verkopen. Eigenaar werd verzekeringsmaatschappij AMEV. Het huis werd verhuurd voor particuliere bewoning.

Molecaten Hattem

 Het landgoed behoort thans geheel tot de gemeente Hattem, maar dit is niet altijd zo geweest. Een strook land, omvattende het huis en lopend in westelijke richting naar de Hessenweg, heeft tot 1971 bij de gemeente Oldebroek gehoord. De oorzaak hiervan was gelegen in het feit dat Joachim ven Keppel in 1648 zijn landerijen van het schependom (het gebied dat onder de jurisdictie van de stad Hattem viel) heeft overgeheveld naar het schoutambt (waar de schout het voor het zeggen had). Het feit dat hij zelf schout van Hattem was heeft daar ongetwijfeld in meegespeeld. In 1970 werd dit gedeelte bij de gemeente Hattem gevoegd. In 1808 werd het Spijker Watervliedt aangekocht. Dit huis uit omstreeks 1640, oorspronkelijk bedoeld voor graanopslag, bleef in 1987 buiten de verkoop van het landgoed.

Het huis Molecaten werd omstreeks 1646 gebouwd. Hierbij werd gebruik gemaakt van de kelders van een eerder gebouw uit begin van de zestiende eeuw, wat mogelijk tijdens de Spaanse veldtocht van 1629 is verwoest. In de achttiende eeuw werd het huis eerst verhuurd, maar geleidelijk aan raakte het in verval. Vanaf 1750 werd het echter weer bewoond door de eigenaars, en in 1824 werd het verbouwd tot het huis dat er nu nog staat. Vanaf 1990 werd het huis grondig opgeknapt en gerenoveerd.

Tot het landgoed hebben drie watermolens behoord. Vlak bij de vijver die om het huis ligt lag een papiermolen en een tweede papiermolen lag bij de huidige Herberg Molecaten. Deze molen is na een brand in 1857 herbouwd als korenmolen en is nog steeds in bedrijf. De derde molen, een korenmolen, stond verderop nabij de Eijerdijk. Het molenhuis hiervan is nog aanwezig.

 (bron: Wikipedia)


Tussen de Vuursteenberg en Molecaten ligt tegenwoordig de A50 met aangrenzend de Trijsberg wat vroeger de Galgenberg werd genoemd. Er gaan verhalen dat hier criminelen werden bestraft door de Beul uit Zwolle.

Maevin. 

Deel dit artikel