hd08-1320.jpg
 Code Groen 
Geen waarschuwingen

Verwachting Veluwe 06:30: Zwaar bewolkt 14.4°C Windkracht 3 Bft ZZW

Verwachting op zondag 1 oktober 2023 om 06:00

Met oktober op de kalender is het nog niet gedaan met de nazomer. Zo is er vandaag en morgen veel zon, met uitzondering van het noorden. Morgen wordt het in Limburg zelfs uitzonderlijk warm.

Kootwijkerzand

Op het Kootwijkerduin op de Veluwe is staatsbosbeheerzijn eind 2022 gestart met grootschalig herstel van het open stuifzandlandschap.

Zoals de naam het al zegt, het Kootwijkerduin is een stuifzandgebied. Het gebied is ongeveer 56 hectare groot en de afgelopen decennia is het “duin” steeds verder dichtgegroeid.

Specifieke flora en fauna soorten hebben stuivend zand nodig om zich te herstellen. Eind december is een begin gemaakt met de werkzaamheden. Met behulp van machines wordt het overgrote deel van de dennenopslag en het jonge bos verwijderd. Ook grotere bomen zullen worden gekapt. Karakteristieke vliegdennen blijven staan.

Het herstel heeft dan ook als doel terug te gaan naar een situatie vergelijkbaar met 2016 met ongeveer 10 procent boomvormers en bos. Dit is dus een behoorlijke ingreep waarbij ongeveer 20 a 25 ha jong bos en opslag van grove den zal worden weggehaald. Het jonge naaldbos zal op deze specifieke locatie blijven staan.

bron: boswachtersblog.nl

Deel dit artikel