hd10-1320.jpg
 Code Groen 
Geen waarschuwingen

Verwachting Veluwe 07:50: Zwaar bewolkt 6.4°C Windkracht 2 Bft Z

Verwachting op woensdag 29 mrt 2023 om 05:15

De aangevoerde lucht wordt zachter en het is daarbij de komende dagen wisselvallig weer. Het betekent dat de bewolking domineert en er geregeld regen of een bui valt. Vrijdag wordt de natste dag van de week!

Kootwijkerzand

Op het Kootwijkerduin op de Veluwe is staatsbosbeheerzijn eind 2022 gestart met grootschalig herstel van het open stuifzandlandschap.

Zoals de naam het al zegt, het Kootwijkerduin is een stuifzandgebied. Het gebied is ongeveer 56 hectare groot en de afgelopen decennia is het “duin” steeds verder dichtgegroeid.

Specifieke flora en fauna soorten hebben stuivend zand nodig om zich te herstellen. Eind december is een begin gemaakt met de werkzaamheden. Met behulp van machines wordt het overgrote deel van de dennenopslag en het jonge bos verwijderd. Ook grotere bomen zullen worden gekapt. Karakteristieke vliegdennen blijven staan.

Het herstel heeft dan ook als doel terug te gaan naar een situatie vergelijkbaar met 2016 met ongeveer 10 procent boomvormers en bos. Dit is dus een behoorlijke ingreep waarbij ongeveer 20 a 25 ha jong bos en opslag van grove den zal worden weggehaald. Het jonge naaldbos zal op deze specifieke locatie blijven staan.

bron: boswachtersblog.nl

Deel dit artikel