hd02-1320.jpg
Geen weeralarm

Verwachting Veluwe 03:30: Zwaar bewolkt 10.7°C Windkracht 1 Bft ONO

Verwachting op woensdag 19 juni 2024 om 11:30

De dag start vrij zonnig na een vrij heldere nacht, later vandaag valt in het oosten en zuiden een regen of onweersbui. In de avond en vrijdag staan meer buien op het programma maar in de loop van het weekend wordt het droog en gaat de zon flink schijnen. Ook de temperatuur gaat begin volgende week verder omhoog. Krijgen we dan eindelijk een beetje zomer.

Dolfinarium Harderwijk

Volgens het Dolfinarium gaat het dier altijd boven de stemmingmakerij. De dierenartsen verbonden aan het Dolfinarium en stichting SOS Dolfijn die vrijdagavond in opdracht van het ministerie van Economische Zaken, de Bultrug op De Razende Bol een slaapmiddel gaven om het dier uit z’n lijden te verlossen, zijn zeer verbolgen over de leugens die door Lenie ’t Hart (Zeehondencrèche) en Marianne Thieme (PVDD) verspreidt zijn.

 ”Onze dierenartsen kiezen altijd voor wat het beste is voor het dier en laten zich niet leiden door stemmingmakerij,” reageert Marten Foppen, directeur van het Dolfinarium. “Onze dierenartsen, waarvan één ook zeezoogdierenbioloog is, beschikken over meer dan 40 jaar kennis en onderzoek omtrent zeezoogdieren en strandingen.”

Vrijdag: euthanasiepoging

Eerder op vrijdag concludeerden andere betrokken experts dat de situatie van het dier uitzichtloos was. Ter plaatse werd dit door de dierenartsen bevestigd. In overleg met alle betrokkenen en het ministerie is besloten een slaapmiddel toe te dienen. Dit middel heeft pas een effectieve werking als het via het bloed in de hersenen terecht komt. De bloedvaten van een Bultrug zijn goed te bereiken via de staart. Hier liggen de bloedvaten vlak onder de huid en is er bijna geen vetlaag.

“Voor ons was dit echter geen optie”, verklaart een van de dierenartsen na afloop. “Als het dier besluit om met z’n staart te zwaaien, maken wij geen schijn van kans; levensgevaarlijk”. De dierenartsen besloten daarom het middel toe te dienen via de borstspier aan de zijkant van het dier. Onder plaatselijke verdoving zijn er drie gaten gemaakt in de speklaag om deze spier te bereiken. Via de doorbloeding van de borstspier zou het middel bij de hersenen terecht moeten komen. Bij terugkomst in Den Helder hebben de dierenartsen gerapporteerd aan het ministerie.

Zaterdag: Bultrug nog in leven

Zaterdag bleek dat het dier het slaapmiddel had overleefd. De dierenartsen wijten dit aan slechte doorbloeding van de spier. Iets dat van te voren niet is in te schatten. De enige humane optie tot euthanasie was dus het toedienen via de staart. De artsen weigerden, vanwege het gevaar, een tweede verzoek van het ministerie om nog een poging te doen. In tegenstelling tot wat Marianne Thieme en Lenie ’t Hart twitterden (het dier zou nog te levendig zijn), lag de Bultrug er nagenoeg roerloos bij. Een garantie voor een ‘onbeweeglijke’ staart is dit niet.

De leugens regeren

Zondagmorgen was echter op de website van de Zeehondencrèche te lezen:

Dus begon de dierenarts van het Dolfinarium zaterdag opnieuw aan een poging om de Bultrug een grote dosis verdovend middel in te spuiten. Het “stervende dier” sloeg echter heftig met zijn staart en hield die vervolgens onderwater, zodat de dierenarts het niet aandurfde. In de persconferentie die burgemeester Francine Giskes die middag belegde, werd hierover met geen woord gesproken.

Het stoort het Dolfinarium in hoge mate dat zulke leugens verspreidt worden. “Het is stemmingmakerij. Onze dierenartsen zijn na vrijdagavond niet meer in de buurt van de Bultrug geweest.” Reageert Foppen. Het Dolfinarium verzocht de zeehondencrèche om de leugens van hun site te halen. Inmiddels is dit gebeurd.

Ook de uitlatingen van Marianne Thieme hebben het Dolfinarium geraakt. Thieme twitterde dat de reddingspoging door het Dolfinarium werd gedwarsboomd en dat de artsen onkundig hebben gehandeld. Foppen: “Wij vinden het onbegrijpelijk dat een volksvertegenwoordiger dit soort grove beschuldigingen mag maken zonder te checken. Net als bij de zaak omtrent orka Morgan bleef een telefoontje van mevrouw Thieme uit. Laten we niet vergeten dat alle betrokkenen en experts het beste voor hebben met het dier. Dit wordt door sommigen nog wel eens vergeten.”

Bron: Dolfinarium Harderwijk

 

Deel dit artikel