hd10-1320.jpg
Geen weeralarm

Verwachting Veluwe 04:10: Zwaar bewolkt 11.0°C Windkracht 2 Bft ONO

Verwachting op woensdag 19 juni 2024 om 11:30

De dag start vrij zonnig na een vrij heldere nacht, later vandaag valt in het oosten en zuiden een regen of onweersbui. In de avond en vrijdag staan meer buien op het programma maar in de loop van het weekend wordt het droog en gaat de zon flink schijnen. Ook de temperatuur gaat begin volgende week verder omhoog. Krijgen we dan eindelijk een beetje zomer.

Opening ecoduct pas aan einde jachtseizoen

Het ecoduct over de snelweg A28 bij Hulshorst op de Veluwe gaat pas open aan het einde van het jachtseizoen. Dat betekent dat er in elk geval de eerste tijd geen edelherten worden doodgeschoten als zij het ecoduct gebruiken.

De provincie Gelderland liet donderdagmiddag weten dat de afbouw van ecoduct Hulshorst en twee andere wild oversteekplaatsen vertraging heeft opgelopen. Om deze reden zal het ecoduct pas na 15 februari volgend jaar open gaan. Het jachtseizoen voor edelherten sluit op 28 februari. Dus herten opgepast in de periode van 15 tot 28 februari.

Over ecoduct Hulshorst is een heftige discussie losgebarsten, toen bleek dat de provincie met omwonende boeren heeft afgesproken dat slechts een beperkt aantal edelherten de oversteekplaats mag gebruiken om zo landbouwschade te voorkomen. Van de groep van 25 herten die in de buurt van Hulshorst leeft, zouden er 15 moeten worden afgeschoten.

Het ecoduct is nu nog met rasters afgesloten voor groot wild. Kleine dieren maken er al gebruik van. Op de Veluwe leven ongeveer 3000 edelherten, terwijl er maar plaats is voor ongeveer 1000 dieren. Tijdens het jachtseizoen wordt de stand daarom 'gereguleerd' door afschot. Dat gebeurt overigens ook met de wilde zwijnen, waarvan er ook veel te veel zijn.

Faunabescherming
Actiegroep De Faunabescherming is heel blij dat de herten bij ecoduct Hulshorst voorlopig zijn gered. "Maar we zijn helemaal niet blij met het totale afschotbeleid in Gelderland en het is hoognodig om daar eens grondig over te praten." De door De Faunabescherming georganiseerde demonstratie, zaterdag bij ecoduct Hulshorst, gaat dan ook gewoon door. Al een kleine 3000 mensen hebben op internet een petitie tegen het Gelderse wildbeheer getekend

(bron Anp)

 

Deel dit artikel