hd10-1320.jpg
 Code Groen 
Geen waarschuwingen

Verwachting Veluwe 00:50: Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) -1.6°C Windkracht 1 Bft W

Verwachting op maandag 27 mrt 2023 om 11:30

Het eind van het wisselvallige weer is voorlopig nog lang niet in zicht, al blijft het morgen overdag grotendeels droog. De dagen daarna verlopen grijs, nat en zacht.

Ook dode merels in Nederland

Ook in Nederland slaat het usutu virus toe onder merels. Het virus is vanuit Duitsland naar Nederland overgeslagen en komt oorspronkelijk uit Afrika.

Het vermoeden is dat trekvogels besmet raken door steekmuggen. de kans dat mensen het virus oplopen is klein. In 2012 veroorzaakte het virus een grote merel sterfte in Duitsland. Ruim 300.000 vogels overleefden het virus niet.

Sindsdien is het virus vaker opgedoken, ook in de aan Nederland grenzende deelstaat Noordrijn-Westfalen. De Vogelbescherming was er al alert op en nu is de merel ziekte ook daadwerkelijk in ons land vastgesteld. De ziekte is makkelijk vast te stellen: normaal vliegt een merel snel weg, maar een zieke merel blijft zitten. Als ze het virus hebben zijn ze meestal na twee tot drie dagen dood, aldus Vogelbescherming.

Mensen kunnen de zieke vogels niet helpen, de besmetting is niet te voorkomen.’ Wel vraagt de Vogelbescherming dode merels bij hen te melden , zodat de organisatie een beeld krijgt van waar en in hoeverre het virus in ons land heeft toegeslagen.

Een net gestorven merel kan gemeld worden bij het Dutch Wildlife Health Centre via het meldingsformulier. Net gestorven vogels kunnen namelijk nog op het virus worden onderzocht. Het DWHC doet al jaren onderzoek naar verschillende vogelziektes en onderzoekt vogels dus ook op de aanwezigheid van het Usutu-virus. Vindt u een merel die waarschijnlijk al wat langer dood is, dan graag een melding via de site van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Sovon inventariseert onder meer de zieke en dode vogels in heel Nederland en analyseert de gegevens.

 

Deel dit artikel