Friesland Campina heeft een filmpje van activistenclub Milieudefensie laten verbieden op Youtube en Vimeo. Milieudefensie heeft volgens geruchten beelden van Friesland Campina gebruikt om hun eigen campagne te ondersteunen en Nederlandse boeren in diskrediet te brengen.
Milieudefensie komt ook met gegevens over soja die totaal niet overeen komen met die van Friesland Campina.
Activistenclub Milieudefensie wil ons doen geloven dat de Nederlandse kaas is niet zo Nederlands is als we wel denken. Het voer dat we onze koeien geven bestaat voor een belangrijk deel uit soja dat helemaal uit Zuid-Amerika komt. En dat is niet goed voor onze wereld. Daarom willen wij weer een écht Nederlandse kaas gaan maken. Een kaas van koeien die alleen veevoer uit de regio eten. Een kaas die de wereld een stuk minder belast.
Volgens Milieudefensie zouden de Nederlandse koeien 7% Zuid-Amerikaanse soja in hun krachtvoer krijgen. Hiervoor worden lokale boeren van hun land verdrongen en zou er sprake zijn van ontbossing en het uitsterven van planten en dieren.
Volgens FrieslandCampina
Soja is een beperkt bestanddeel in het veevoer voor koeien. Friesland Campina heeft een actief beleid om bij te dragen aan een maatschappelijk verantwoorde productie van soja en het verduurzamen van de sojaketen.
Het sojaschroot, een co-product van de sojaproductie, dat de leden-melkveehouders van Friesland Campina hun koeien voeren, is deels afkomstig uit gebieden in Zuid-Brazilië en Argentinië die ver buiten de oerwoudzones liggen.
Een koe eet vooral gras (46%) en maïs (41%), aangevuld met krachtvoer (13%). 5% van dit krachtvoer bestaat uit sojaschroot. Dat is 0,65% van wat een koe in totaal eet!
Friesland Campina is lid van het internationale initiatief, de Round Table for Responsible Soy (RTRS). FrieslandCampina werkt samen met het Wereld Natuur Fonds, Solidaridad en de Stichting Natuur & Milieu aan het verduurzamen van de productie van soja in landen als India en Brazilië.
Samen met Solidaridad wordt gewerkt aan een programma waar lokale boeren leren op een duurzame manier soja te telen. Dit houdt in: geen overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen, geen uitputting van de bodem, een eerlijke prijs en geen kap van waardevolle natuur. Hiermee worden kleine gezinsbedrijven in India en Zuid-Brazilië ondersteund in verduurzaming van hun productie in het SOYPSI programma (Soy Producer Support Initiative).
Conclusie
Activistenclub Milieudefensie vraagt €10 voor een kaasje. Hoeveel kaas en in welke vorm (stukje, bolletje, plakjes) u precies ontvangt wordt duidelijk zodra een kaasfabrikant de bestelling heeft aangenomen. Stel u zelf dus op de hoogte hoeveel waarheid er in dit verhaal zit voordat u de kaas besteld want het is dus volgens de gegevens een misleidend verhaal om op het gevoel van mensen in te praten.
Zuivel zou niet gezond zijn voor de mens, maar zijn de meesten onder ons hier niet mee groot gebracht. Veel verhalen gelezen over ziektes die met zuivel in verband gebracht worden. Zouden wij niet veel beter af zijn als al die activisten en de Partij voor de Dieren zich eens flink druk gingen maken over al het landbouwgif wat wij in ons voedsel binnen krijgen in plaats van zich druk te maken over soja en reclamefolders.
Geldklopperij !!!!
Lees hier hoe Campina aan de Soja komt.
Deel dit artikel |