Verwachting Veluwe 16:40: Zwaar bewolkt 15.7°C Windkracht 3 Bft N

Verwachting op donderdag 19 september 2019 om 11:45
 
Vandaag is het uitermate rustig weer. Voordat de astronomische herfst op maandag begint krijgen we nog een warm weekend. Daarna is het gedaan met het mooie weer en wordt het wisselvallig en koeler.

Meer weer op weer.maevin.nl

Massale sterfte Damherten

Het Haarlems Dagblad melde vandaag dat mannetjes Damherten massaal dood gaan in de Amsterdamse waterleidingduinen. Volgens de Partij voor de Dieren is dit onzin. Dit jaar zijn er meer overleden dan vorig jaar.

De oorzaak is volgens de watermaatschappij nog onbekend maar vermoed dat het door de bronsttijd komt die dit jaar veel langer duurde dan andere jaren. Massaal is dus niet aan de orde.

Dit jaar is de bronst al in september begonnen en sommige mannetjes zijn nog steeds bezig terwijl dit normaal tot ongeveer begin november is. Waarom het dit jaar langer duurt is niet bekend. Wel is het een feit dat de mannetjes in de bronsttijd bijna niet eten en dat de paartijd veel energie kost. Dit zou natuurlijk een oorzaak kunnen zijn. De Partij voor de dieren zegt dat het grotere aantal overleden dieren ook te wijten is aan het feit dat er meer Herten zijn dan in 2011. Dit is natuurlijk een feit want waar er 100 zijn sterven er meer dan dat er 10 zouden zijn.

Vereniging Het Edelhert komt met een heel andere conclusie. Zij zeggen dat er gewoon teveel Damherten zijn. Wij denken daar heel anders over want deze vereniging zal met alle plezier verdeeldheid brengen onder de mensen met dit soort domme opmerkingen. Want zouden alleen de bokken dood gaan als er te weinig voedsel was. Volgens De Faunabescherming is deze vereniging de spreekbuis van jagers en dan begrijp je ook meteen waarom deze vereniging dit soort opmerkingen plaatst.

Klik hier om het artikel van De Faunabescherming over deze vereniging te lezen.

 

Deel dit artikel