hd08-1320.jpg
 Code Groen 
Geen waarschuwingen

Verwachting Veluwe 05:30: Zwaar bewolkt en regen 9.0°C Windkracht 3 Bft ZW

Verwachting op vrijdag 31 mrt 2023 om 11:30

Een lagedrukgebied trekt overdag heel langzaam naar het oosten weg. Dat betekent een regenachtige zaterdag maar de zondag verloopt droog en zonnig. De nachten worden dan kouder met kans op lichte vorst.

Herten Amsterdamse Duinen

Het Haarlems Dagblad melde vandaag dat mannetjes Damherten massaal dood gaan in de Amsterdamse waterleidingduinen. Volgens de Partij voor de Dieren is dit onzin. Dit jaar zijn er meer overleden dan vorig jaar.

De oorzaak is volgens de watermaatschappij nog onbekend maar vermoed dat het door de bronsttijd komt die dit jaar veel langer duurde dan andere jaren. Massaal is dus niet aan de orde.

Dit jaar is de bronst al in september begonnen en sommige mannetjes zijn nog steeds bezig terwijl dit normaal tot ongeveer begin november is. Waarom het dit jaar langer duurt is niet bekend. Wel is het een feit dat de mannetjes in de bronsttijd bijna niet eten en dat de paartijd veel energie kost. Dit zou natuurlijk een oorzaak kunnen zijn. De Partij voor de dieren zegt dat het grotere aantal overleden dieren ook te wijten is aan het feit dat er meer Herten zijn dan in 2011. Dit is natuurlijk een feit want waar er 100 zijn sterven er meer dan dat er 10 zouden zijn.

Vereniging Het Edelhert komt met een heel andere conclusie. Zij zeggen dat er gewoon teveel Damherten zijn. Wij denken daar heel anders over want deze vereniging zal met alle plezier verdeeldheid brengen onder de mensen met dit soort domme opmerkingen. Want zouden alleen de bokken dood gaan als er te weinig voedsel was. Volgens De Faunabescherming is deze vereniging de spreekbuis van jagers en dan begrijp je ook meteen waarom deze vereniging dit soort opmerkingen plaatst.

Klik hier om het artikel van De Faunabescherming over deze vereniging te lezen.

 

Deel dit artikel