hd07-1320.jpg
 Code Groen 
Geen waarschuwingen

Verwachting Veluwe 05:10: Zwaar bewolkt en regen 9.1°C Windkracht 3 Bft ZW

Verwachting op vrijdag 31 mrt 2023 om 11:30

Een lagedrukgebied trekt overdag heel langzaam naar het oosten weg. Dat betekent een regenachtige zaterdag maar de zondag verloopt droog en zonnig. De nachten worden dan kouder met kans op lichte vorst.

Uiterwaarden Hattem

Boven in Gelderland aan de rand van de Veluwe ligt de stad Hattem aan rivier de IJssel. Tijdens een tocht langs de ondergelopen uiterwaarden bij Hattem was er veel te zien aan Vogels en Watervogels. De Ganzen, Eenden, Meerkoeten en Futen deden zich tegoed aan het voedsel wat hier te vinden was.

Tijdens het hoge water van de IJssel waren op het ondergelopen gebied Het Algemene Veen veel Ganzen en Meerkoeten te bewonderen en waar je in deze situatie ook redelijk dichtbij kon komen. Eigenlijk was het andersom omdat de dieren redelijk kort bij de dijk in de buurt waren. Ook zag je af en toe een reiger vliegen. Bij laag water in dit gebied moet je wat meer moeite doen om bij deze dieren in de buurt te komen.

Als je vanaf het gebied Het Algemene Veen het fietspad volgt en door ‘de bocht van Hattem’ gaat kom je in het gebied waar ook de nieuwe jachthaven van Hattem is aangelegd en ben je in de buurt van de Geldersedijk waar ook de nieuwe spoorbrug van de Hanzelijn in zicht komt. Ook hier was het voor een natuur-fotograaf een feestje want zowel het water, nog wat hoger gelegen stukjes weiland en de lucht zaten op sommige momenten vol met vogels. Kraaien aan de kant en roofvogels in de lucht. Gewoon een spektakel om te zien.

Uiterwaarden Hattem

Foto: Evert Kamp

Aan de overkant van het water aan de Zwolle kant van de IJssel is eind 2012 nog een Ree gered door de Reddingsbrigades Zwolle en Nijeveen. Dit is op zich ook een heel mooi gegeven is hoe mensen zich kunnen inzetten om een dier te redden en dat bijna aan de rand van de Veluwe waar ook veel negatieve berichten over zijn gepubliceerd in 2012.

De ondergelopen uiterwaarden van de IJssel zijn dus zeer de moeite waard om te gaan bekijken wat overigens ook voor de andere rivieren in Nederland zal gelden. De middag van 2 januari 2013 heeft weer heel wat mooie plaatjes opgeleverd want bijna alles zat mee van de dieren tot de mooie wolkenpartijen in de lucht. De enigste spelbreker was wel het licht maar het is dan ook nog maar januari en kan het wat betreft de kleur en het licht alleen maar beter worden.

Bekijk hier de foto's.

 

Deel dit artikel