Mededeling maevin.nl: 30-3-2022

De komende tijden kan er zo af en toe wat uitvallen, dit heeft alles te maken met de vernieuwing van onze website.

Verwachting Veluwe 08:20: Zwaar bewolkt 18.1°C Windkracht 2 Bft OZO

Verwachting op maandag 16 mei 2022 om 07:45
 
De komende dagen blijft het zomers weer in Nederland met vandaag in het oosten kans op stevige onweersbuien. In Limburg wordt het op woensdag en donderdag lokaal tropisch warm.

Meer weer op weer.maevin.nl

Herder Wilfried Buitink beleeft drukke tijden.

Voor herder Wilfried Buitink en zijn vrijwillige medewerkers zijn er drukke tijden aangebroken nu de ooien zijn begonnen met het lammeren 'Zijn jullie ook zo vreselijk nieuwsgierig naar de komst van de eerste lammetjes van 2013?

Wij kunnen niet wachten!' waren de woorden die iedereen op de Facebook pagina van de Schaapskudde Hoog Buurlo kon lezen. 

Op donderdagmiddag 10 januari was het dan eindelijk zo ver en de eerste tweeling (zie onderstaande foto) werd geboren, een ooi en een ram en iedereen was op dat moment heel benieuwd hoeveel lammetjes er nog geboren zouden worden. In Augustus 2012 zijn er 74 ooien gedekt dus wat het lammeren betreft zal het nog even doorgaan.

Op zaterdagmorgen 12 januari moest er een ooi geholpen worden die het zwaar had met de bevalling en ook in dit geval moest bevallen van een tweeling. De eerste eenling van dit seizoen werd de volgende dag geboren, een ooitje. Op maandag 14 januari zijn de eerste lammeren in een groepshok gezet, acht van de 74 ooien zijn nu afgelammerd en zijn er 12 lammeren geboren waarvan vier keer een eenling en vier keer een tweeling.

 

Schaapskudde Hoog Buurlofoto: © Marike Vissers - Boswachter Staatsbosbeheer


Dit en natuurlijk veel meer waaronder het verloop van het lammeren en meer foto's is te zien en te lezen op de Facebook pagina van de Schaapskudde van Hoog Buurlo. Deze pagina is opgezet door vrijwilligers van de Schaapskudde van Hoog Buurlo die tevens ook het onderhoud van deze pagina in handen hebben. Deze pagina is bedoeld om geïnteresseerden op de hoogte te houden van activiteiten en ontwikkelingen van de Schaapskudde in Hoog Buurlo.

Het terrein van Hoog Buurlo moet uiteraard onderhouden worden. De vrijwilligersgroep 'Vrienden van Hoog Buurlo', zoals zij zichzelf noemen, steekt vrijwel wekelijks de handen uit de mouwen. Dankzij hen zien de kraamkamers er piekfijn uit, raken we niet verstrikt in de woekerende bramen en blijven de schapen binnen de omheining.

Van de vrijwilligers van Hoog Buurlo kregen wij informatie hoe alles in zijn werk gaat om de schaapskudde en andere activiteiten goed te regelen en goed te laten verlopen. De vrijwilligers van schaapskudde Hoog Buurlo is in drie groepen verdeeld

  • De vrijwillige schaapherders die Wilfried ondersteunen met zijn taken als herder.
  • De hand&span (Vrienden van Hoog Buurlo) die zich vooral met het onderhoud bezig houden
  • De educatie/activiteitengroep die het educatieprogramma Woordvoerders van de Natuur uitvoert en verder activiteiten bedenkt en uitvoert. Daarbij krijgen zij, indien nodig, hulp van de hand&span en met name bij het 'schaapscheerfeest' zijn veel vrijwilligers tegelijkertijd betrokken.

Helaas mogen er voorlopig nog geen bezoekers bij de lammeren komen in verband met de Q-koorts. Als alle lammeren geboren zijn, zal Hoog Buurlo weer extra gezellig open gaan!

In de voorjaarsvakantie (16 t/m 24 februari) organiseert Staatsbosbeheer kraamvisite en bent u welkom om de pasgeboren lammetjes te komen bewonderen in de schaapskooi. Hou voor de precieze data de Facebookpagina Schaapskudde Hoog Buurlo in de gaten. Ook is herder Wilfried Buitink via Twitter te volgen @HerderWilfried

 

Met dank aan herder Wilfried Buitink en vrijwilligersgroep 'Vrienden van Hoog Buurlo' voor het beschikbaar stellen van de foto's

bron: Facebookpagina Schaapskudde Hoog Buurlo

 

Deel dit artikel