Door de heldere kleuren is het mannetje met geen enkele vogel te verwarren, vooral de oranje-rode buik is onmiskenbaar. Het vrouwtje is veel minder helder gekleurd, maar is net als het mannetje te herkennen aan de witte stuit, de zwarte staart en de zwarte kruin. Vooral in de vlucht vallen de witte vleugelstrepen en de witte stuit op, die beiden afsteken tegen de verder zwarte vleugels en staart.
Het nest wordt gebouwd in naaldbomen of in dicht struikgewas, waarbij de goudvink eerst een onderlaag van gras en takjes maakt, voordat daarop het echte nest gebouwd wordt. Goudvinken verblijven het hele jaar in Nederland, maar in sommige winters komen vogels uit Scandinavië in vrij grote getallen overwinteren in de Nederlandse duingebieden. Hoewel de goudvink in het broedseizoen in paartjes leeft, vormen de vogels 's winters vaak kleine groepen.
Dat goudvinken ook uw tuin aandoen kan maar zo gebeuren. Vooral 's winters, wanneer veel vogels uit het noorden Nederland aandoen kun je geluk hebben door voer te strooien en netjes met pinda's op te hangen.
Deel dit artikel |