hd12-1320.jpg
Rups van de Sint Jacobs Vlinder
Rups van de Sint Jacobs Vlinder

 De sint-jacobsvlinder (Tyria jacobaeae) is een dag actieve nachtvlinder uit de familie van de spinner uilen (Erebidae), onder familie beervlinders (Arctiinae).De vlinder komt niet alleen in Nederland, België en de rest van Europa voor, maar ook in West- en Centraal-Azië en is ingevoerd in Nieuw-Zeeland, Australië en Noord-Amerika om daar jakobskruiskruid te bestrijden.

 De sint jacobs vlinder heeft als leefgebied zandgrond, waar zijn waardplanten, het jakobskruiskruid en enkele andere kruiskruid soorten voorkomen.De lengte van de vleugel is 16-21 millimeter.De vliegtijd is van april tot en met begin augustus.De rups van deze vlinder heet de zebrarups. Deze naam is afkomstig van de typische strepen op het lijf.De giftige bestanddelen van het jakobskruiskruid maken de rups oneetbaar, die daardoor beschermd wordt.

 De rups raakt het gif dat hij met zijn maaltijden van het jakobskruiskruid binnenkrijgt niet kwijt, in tegendeel het wordt geconcentreerd en doorgegeven aan de vlinder die daardoor eveneens oneetbaar wordt. Dit zie je wel vaker bij felgekleurde insecten.

 

Deel dit artikel