hd03-1320.jpg
Wespenspin (Argiope bruennichi)
Wespenspin (Argiope bruennichi)

Wespen of Tijgerspin. Op de foto een vrouwtje van dit soort die eigenlijk hun roots in het Middellandse zee gebied hebben.

 De Wespen spin is voor het eerst in de jaren 80 van de vorige eeuw in Limburg waargenomen. Het vrouwtje is ongeveer 2 cm groot en maakt een web zoals bv. de kruisspin (wielweb spinnen). Het is een zeer opvallende verschijning en voor het eerst dus gezien op de Noord Veluwe in 2012. Volgens andere bronnen op het internet is het mannetje een stuk kleiner en wordt na de paring door het vrouwtje opgegeten. Deze spinnen voeden zich voornamelijk met sprinkhanen en kevers.

 De naam 'Wespspin' heeft alles te maken met het uiterlijk; de spin kan niet steken en de beet is ongevaarlijk voor mensen. De naam is vooral te danken aan het relatief zeer grote vrouwtje. Ze heeft een zwart achterlijf met heldere gele, witte en diep zwarte grillige banden, vooral vlak voor het afzetten van de eitjes is het achterlijf sterk opgezwollen.

 Vrouwtjes worden ongeveer 15 millimeter lang, gemeten van de kaken tot aan de punt van het achterlijf, door de grote dikke poten lijkt de spin aanzienlijk groter. Mannetjes zijn dof bruin en veel kleiner, ze worden maximaal 5 millimeter. Vanwege hun geringe grootte worden de mannetjes maar zelden opgemerkt.

bron: Wikipedia

 

Deel dit artikel