hd13-1320.jpg
Steenrode heidelibel (Sympetrum vulgatum) op de foto een vrouwtje
Steenrode heidelibel (Sympetrum vulgatum) op de foto een vrouwtje

 Steenrode heidelibel (Sympetrum vulgatum). Deze libel is 35-40 mm groot. Poten zwart met gele strepen. Dijen van de voorste poten meestal tweekleurig: zwart-geel, soms met nog een zwart veegje in het geel. Het zwarte streepje op het voorhoofd (tussen de ogen) loopt langs de oogranden naar beneden (de zogenaamde ‘hangsnor’). Mannetje: achterlijf met een subtiele, maar meestal duidelijke knotsvormige verbreding aan het uiteinde. Uit gekleurde mannetjes krijgen een rood achterlijf: meestal iets donkerder dan de bruinrode heidelibel, maar lichter dan de bloedrode heidelibel.

 De zijkant van het borststuk verkleurt naar bruin, met vage lichtere delen. Jonge mannetjes lijken qua kleur op vrouwtjes. Vrouwtje: achterlijf geel, later verkleurend tot bruin. Aan de zijkant van het achterlijf staan zwarte streepjes, die geen doorlopende streep vormen. Leg schede in zijaanzicht haaks van het achterlijf afstaand: opvallend zichtbaar.

 De steenrode heidelibel heeft een eenjarige levenscyclus en overwintert als ei. De eieren komen in het voorjaar uit, waarna de larven zich snel ontwikkelen. Uit sluipen vindt plaats van begin juni tot eind september, met een piek van eind juli tot begin september.

 bron: Libellennet

 

Deel dit artikel