hd04-1320.jpg
Boswants (Pentatoma rufipes)
Boswants (Pentatoma rufipes)

De roodpoot schildwants (Pentatoma rufipes), soms ook boswants genoemd, is een 11 tot 15 millimeter lange wants uit de familie schildwantsen (Pentatomidae). De soort komt verspreid over Europa maar ook in West-Azië en Noord-Afrika. De wants is in Nederland en België algemeen. Het imago is te zien van juli tot december, de soort overwintert als larve, de meeste boomwantsen doen dat juist als volwassen dieren.

De roodpootschildwants is te onderscheiden van andere schildwantsen door zijn halsschild, dat bijna rechthoekig is, zijn 'schouders' zijn vierkant. Zijn kleur is donkerbruin, zijn achterlijf is zo goed als zwart en het uiteinde van zijn rugschild heeft een kenmerkende, lichte top. De larven zijn geel met donkere vlekken.

De roodpootschildwants eet van diverse loofbomen, vooral eik. In boomgaarden kan dit insect soms talrijk voorkomen, dan meestal op zoete kers. Soms valt het ook andere insecten aan, maar het voedt zich hoofdzakelijk met plantensappen. De wants op de foto is in Nymph stadium.

bron: Wikipedia 

Deel dit artikel