hd01-1320.jpg
Geen weeralarm

Verwachting Veluwe 03:30: Zwaar bewolkt 10.7°C Windkracht 1 Bft ONO

Verwachting op woensdag 19 juni 2024 om 11:30

De dag start vrij zonnig na een vrij heldere nacht, later vandaag valt in het oosten en zuiden een regen of onweersbui. In de avond en vrijdag staan meer buien op het programma maar in de loop van het weekend wordt het droog en gaat de zon flink schijnen. Ook de temperatuur gaat begin volgende week verder omhoog. Krijgen we dan eindelijk een beetje zomer.

Europa tegen Natuur

Vogelbescherming Nederland reageert geschokt op de uitgelekte begrotingsvoorstellen van de voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy.

In deze budgetplannen voor de periode 2014-2020 wordt het vergroenen van het Europese Landbouw Beleid (het GLB) uitgekleed en wordt er gekort op het budget voor natuurbescherming. Met de voorstellen die nu op tafel liggen kiest de Europese Unie voor de makkelijke weg. De begrotingsproblemen worden ten koste van de natuur opgelost en dat betekent letterlijk het einde van een groener Europees Landbouwbeleid. Een schande vindt Vogelbescherming Nederland.

Vogelbescherming Nederland laat samen met andere partijen zien dat dat landbouw, natuur en biodiversiteit goed te combineren is. Zo werken we samen met ruim honderd weidevogel boeren en leggen we winterveldjes aan voor akkervogels. Vogelbescherming blijft er dan ook voor knokken om de landbouw in Europa “natuur-inclusief” te maken, dus landbouw waar ook ruimte is voor vogels en natuur.

 

Het plattelandsontwikkelingsfonds: volledig uitgekleed

Terwijl het budget voor inkomenssteun aan de landbouwsector overeind blijft (30% van de totale EU-begroting), wordt er onder zware druk van enkele lidstaten om te besparen, diep gesneden in de budgetten voor plattelandsontwikkeling. Op dit moment vormt de plattelandsontwikkeling de groene ruggengraat van het landbouwbeleid. Het budget voor plattelandsontwikkeling is 9% gedaald ten opzichte van het initiële voorstel van de Europese Commissie. Daarbovenop kunnen verschillende lidstaten tot 25% van dit budget verschuiven naar inkomenssteun voor landbouwers.


Vergroening van de inkomenssteun aan de landbouwers: afgevoerd

In plaats van een vast pakket van vergroeningsmaatregelen die alle Europese landbouwers moeten uitvoeren om in aanmerking te komen voor inkomenssteun, kunnen lidstaten nu een eigen pakket voorstellen van zogenaamde gelijkwaardige maatregelen. De kans is zeer groot dat lidstaten zullen kiezen voor maatregelen die de minste inspanningen vragen. Bovendien is de maatregel om een deel van het landbouwgebied in te richten met hagen, houtwallen en kruidenrijke weides de facto afgevoerd.


LIFE-fonds: diep gesneden

Er wordt opnieuw gesneden in de budgetlijn waar het LIFE-fonds deel vanuit maakt, ondanks het feit dat dit budget al zwaar onder gefinancierd wordt. Zo is er slechts 250 miljoen euro per jaar voorzien voor natuurprojecten binnen het LIFE-fonds, voor alle 27 lidstaten. Dat is nog minder dan een halve euro per Europeaan.

 

bron : Vogelbescherming Nederland

 

Deel dit artikel