hd05-1320.jpg

Verwachting Veluwe 06:50: Zwaar bewolkt 8.6°C Windkracht 3 Bft WZW

Verwachting op vrijdag 3 februari 2023 om 04:45

Er komt een flinke omslag in het weer, maar daar is vandaag en morgen nog weinig van te merken. Vandaag staat er nog een krachtige wind aan zee, morgen staat er nauwelijks wind. Het is vandaag en morgen nog zacht voor begin februari.

Natuurmonumenten
foto: Gerrit Rekers bron: Natuurmonumenten

Vandaag kondigt Rein Munniksma, Gedeputeerde van Drenthe aan dat hij zich hard wil maken voor de komst van grote hoefdieren in zijn provincie.


Natuurmonumenten is al langere tijd van mening dat edelherten, damherten en wilde zwijnen er kunnen leven en heeft daar bij de Provincie ook op aangedrongen. De Drentse natuur is er namelijk klaar voor.


Wilde zwijnen en herten vinden in de aaneengesloten bossen volop leefruimte. Volgens boswachter André Donker bieden grote natuurgebieden zoals het Drents-Friese Wold en het Dwingelderveld genoeg leefruimte voor herten en wilde zwijnen.''

Niet alleen Natuurmonumenten, maar ook Staatsbosbeheer en Stichting het Drentse Landschap maakten bezwaar tegen een eerder besluit in januari van dit jaar. De provincie Drenthe was toen voornemens het nulstand beleid, waarmee alle edelherten, wilde zwijnen en damherten bij het passeren van de provinciegrens afgeschoten worden, te hanteren. Drenthe voelde tot vandaag weinig voor het terugkeren van groot wild, uit angst voor schade aan landbouwgewassen en verkeersonveilige situaties. De uitspraken van Munniksma breken een lans voor mogelijk andere provincies met een nulstand beleid.

Natuurmonumenten is ontzettend blij dat edelherten, damherten en wilde zwijnen de ruimte krijgen in Drenthe. De komende jaren gaat de provincie Drenthe de weg vrijmaken om dit zogenoemde nulstand beleid af te schaffen. Natuurmonumenten zal deze ontwikkeling op de voet volgen.

 

bron: persbericht Natuurmonumenten

 

Deel dit artikel