Mededeling maevin.nl: 30-3-2022

De komende tijden kan er zo af en toe wat uitvallen, dit heeft alles te maken met de vernieuwing van onze website.

Verwachting Veluwe 06:20: Vrijwel onbewolkt (zonnig/helder) 14.7°C Windkracht 2 Bft O

Verwachting op maandag 16 mei 2022 om 04:30
 
De komende dagen blijft het zomers weer in Nederland met vandaag in het oosten kans op stevige onweersbuien. In Limburg wordt het op woensdag en donderdag lokaal tropisch warm.

Meer weer op weer.maevin.nl

Edelherten en wilde zwijnen in Drenthe

Vandaag kondigt Rein Munniksma, Gedeputeerde van Drenthe aan dat hij zich hard wil maken voor de komst van grote hoefdieren in zijn provincie.


Natuurmonumenten is al langere tijd van mening dat edelherten, damherten en wilde zwijnen er kunnen leven en heeft daar bij de Provincie ook op aangedrongen. De Drentse natuur is er namelijk klaar voor.


Wilde zwijnen en herten vinden in de aaneengesloten bossen volop leefruimte. Volgens boswachter André Donker bieden grote natuurgebieden zoals het Drents-Friese Wold en het Dwingelderveld genoeg leefruimte voor herten en wilde zwijnen.''

Niet alleen Natuurmonumenten, maar ook Staatsbosbeheer en Stichting het Drentse Landschap maakten bezwaar tegen een eerder besluit in januari van dit jaar. De provincie Drenthe was toen voornemens het nulstand beleid, waarmee alle edelherten, wilde zwijnen en damherten bij het passeren van de provinciegrens afgeschoten worden, te hanteren. Drenthe voelde tot vandaag weinig voor het terugkeren van groot wild, uit angst voor schade aan landbouwgewassen en verkeersonveilige situaties. De uitspraken van Munniksma breken een lans voor mogelijk andere provincies met een nulstand beleid.

Natuurmonumenten is ontzettend blij dat edelherten, damherten en wilde zwijnen de ruimte krijgen in Drenthe. De komende jaren gaat de provincie Drenthe de weg vrijmaken om dit zogenoemde nulstand beleid af te schaffen. Natuurmonumenten zal deze ontwikkeling op de voet volgen.

 

bron: persbericht Natuurmonumenten

 

Deel dit artikel