hd12-1320.jpg
 Code Groen 
Geen waarschuwingen

Verwachting Veluwe 06:50: Zwaar bewolkt en regen 8.8°C Windkracht 3 Bft ZW

Verwachting op zaterdag 1 april 2023 om 06:00

Vandaag hebben we nog te maken met een lagedrukgebied dat zich bevindt boven ons land en zich verplaatst naar Duitsland. Het zorgt voor regenachtig weer. Morgen zorgt een hogedrukgebied boven de Noordzee vanuit het noorden voor zonnig weer.

Bijensterfte door landbouwgif

Volgens het Noord Hollands dagblad mag de bijensterfte deels in verband worden gebracht met het gebruik van neonicotinoïde landbouwgif. Recent onderzoek toont dit aan. De toelaatbaarheid van het gebruik moet daarom opnieuw worden beoordeeld.

Een en ander blijkt uit een rapport van de EU-commissie milieu, volksgezondheid en voedselveiligheid. In ons land zijn ruim vijftig middelen op de markt met dit type gif erin.

De Wageningse onderzoeker Tjeerd Blacquiere, adviseur van voormalig staatssecretaris Henk Bleker, beweert al jaren dat het gif geen rol van betekenis speelt bij de massale bijensterfte van de laatste jaren. Opponent toxicoloog Henk Tennekes waarschuwt echter al even lang voor het ’desastreuze’ effect op het zenuwgestel van bijen én andere insecten. Al jaren sterft in Nederland een kwart van de volken.

Tennekes wordt ruim aangehaald in de nota, gemaakt door Oostenrijkse geleerden in opdracht van de EU-commissie. Hij hoopt dat de politiek ’in elk geval uit voorzorg’ iets doet aan het gif gebruik. Universitair hoofddocent nieuwe risico’s Jeroen van der Sluijs (UU), waarschuwt ook al tijden voor imidacloprid, een van de gif soorten. ,,Mooi dat het werk van Tennekes nu eindelijk op Europees niveau wordt erkend’’, zegt hij. Hij doelt op Tennekes’ ontdekking dat zelfs de kleinste hoeveelheid gif schadelijk kan zijn voor insecten.

Diverse geleerden vrezen voor de gevolgen van het zenuwgif in groente en fruit voor de mens. In de EU-nota gaat het alleen om de bijensterfte. In het Engelse parlement zijn hoorzittingen aan de gang over de toelaatbaarheid van neonicotinoïden.

 

bron: Noordhollandsdagblad.nl


De bekende natuurkundige Albert Einstein heeft ooit gezegd:

afbeelding: maevin.nl

 

Deel dit artikel