hd05-1320.jpg
Geen weeralarm

Verwachting Veluwe 04:50: Zwaar bewolkt 10.8°C Windkracht 2 Bft ONO

Verwachting op donderdag 20 juni 2024 om 05:00

Vandaag begint dan eindelijk om 22:51 uur de astronomische zomer en het weer gaat daar vandaag een klein beetje in mee. Op de lange termijn wordt het zonniger en aanzienlijk warmer!

www.buitengewoon.nl
Bron foto: www.buitengewoon.nl

Sonja Booms en Twan Teunissen in een winter special rond Radio Kootwijk op zoek naar Raven en Wilde Zwijnen. Opvallend is de stilte op het Kootwijkerzand en wat ook leuk is om te weten is toch wel de bijzondere geschiedenis van een soort kathedraal midden op de Veluwe.

Twan Teunissen brengt een koude nacht door in een tentje nabij het Kootwijkerzand om in het ochtendgloren in een met dennentakken gecamoufleerde tent Raven te zien en te filmen die zich te goed doen aan een kadaver op misschien volgens Twan wel de goorste plek van de Veluwe.

Dit is een plek waar Staatsbosbeheer dode dieren door bijvoorbeeld verkeersongevallen heen brengt. Dat overleden dieren in de natuur blijven is iets waar Twan Teunissen zich sterk voor maakt ‘Dood doet leven’. Ook had hij graag gezien dat de Bultrug van afgelopen December gewoon op de plek was blijven liggen. Op zich een vreemde gedachte maar het is beslist een feit dat dood doet leven in de natuur. Meer informatie hierover is te vinden op dooddoetleven.nl met een duidelijke uitleg.

In deze aflevering van Buitengewoon kun je bijna de spanning voelen alsof je er bij bent. Ook komen er leuke beelden voorbij van herder Wilfried Buitink met zijn kudde Veluwse Heideschapen in Hoog Buurlo. Sonja Booms verteld dat de heidegronden al eeuwen worden begraast door schapen om te voorkomen dat het gebied wordt overwoekerd door bomen. Ook komt de geschiedenis van Radio Kootwijk aan bod wat op zich ook een interessant gegeven is en die velen niet zullen kennen. Ook gaat Sonja Booms met Paul Suurmon van Staatsbosbeheer op pad om Wilde Zwijnen te zien. Dit en meer is te zien in de Winter Special van het programma Buitengewoon op TV Gelderland.

Een dijk van een aflevering die is uitgezonden op 1 januari 2012 en waar beelden en verdere informatie van te zien zijn op de onderstaande websites. Buitengewoon mooi om zo de Veluwe te zien.

 

Met dank aan Twan Teunissen voor het beschikbaar stellen van de foto.

 

http://www.facebook.com/BuitenGewoonTV

http://www.buitengewoon.nl

 

Deel dit artikel