hd06-1320.jpg
Geen weeralarm

Verwachting Veluwe 03:50: Zwaar bewolkt 10.9°C Windkracht 2 Bft ONO

Verwachting op woensdag 19 juni 2024 om 11:30

De dag start vrij zonnig na een vrij heldere nacht, later vandaag valt in het oosten en zuiden een regen of onweersbui. In de avond en vrijdag staan meer buien op het programma maar in de loop van het weekend wordt het droog en gaat de zon flink schijnen. Ook de temperatuur gaat begin volgende week verder omhoog. Krijgen we dan eindelijk een beetje zomer.

Bord Faunabescherming
afbeelding: Faunabescherming

Het ecoduct over de A28 bij Hulshorst gaat op 15 maart open. Over de opening van dit ecoduct ontstond in november 2012 veel ophef. 

 Aan omwonende boeren was namelijk beloofd dat overstekende edelherten niet voor landbouwschade zouden zorgen, omdat deze dieren afgeschoten zouden worden. Toch heeft de provincie Gelderland voordat het Ecoduct in gebruik wordt genomen al 2000 edelherten afgeschoten. Je zou het een massa afslachting kunnen noemen en dat in 2013. Het laat wederom zien in wat voor dieronvriendelijk land wij leven.


Gedeputeerde Van Dijk zei dinsdag dat hij geen nieuwe problemen verwacht. Op 15 maart sluit het jachtseizoen voor edelherten. Bovendien is deze winter de herten stand door afschot ongeveer gehalveerd. Veel minder herten zullen de passage dus gebruiken. Echt iets voor een bestuurder om deze domme rekensom te maken want als je in Den Haag 100 auto's van de weg haalt zal het in Groningen niet minder worden met het verkeer.

Volgens Van Dijk liepen er vorig jaar door achterstand bij de wildbeheerders ongeveer 4000 edelherten op de Veluwe. Dat zijn er veel te veel. We zijn nu ongeveer op het maximaal toelaatbare aantal van 1900, aldus Van Dijk. Ook na de natuurlijke aanwas in het voorjaar verwacht de bestuurder geen overlast meer voor boeren die akkers hebben in de buurt van Hulshorst.

Bij het ecoduct over de A28 zijn camera's opgehangen waarmee de provincie in de gaten kan houden hoeveel dieren gebruikmaken van de passage alsof het criminelen zijn. Alleen dit is al in en in triest en gezien het feit dat er 2000 edelherten zijn afgeschoten voordat er ook maar iemand kon protesteren zegt al genoeg over van Dijk van de provincie Gelderland. Het is gewoon een mega afslachting en schandalig dat dit in 2013 nog kan en mag gebeuren.

 

Deel dit artikel