hd13-1320.jpg
Geen weeralarm

Verwachting Veluwe 05:20: Zwaar bewolkt 10.5°C Windkracht 2 Bft ONO

Verwachting op donderdag 20 juni 2024 om 05:00

Vandaag begint dan eindelijk om 22:51 uur de astronomische zomer en het weer gaat daar vandaag een klein beetje in mee. Op de lange termijn wordt het zonniger en aanzienlijk warmer!

Bijensterfte

Er komt een 'bijenmakelaar' om kennis van imkers over bijengezondheid te vergroten. Deze bijenmakelaar zal ervoor zorgen dat beschikbare wetenschappelijke kennis bij trainers van cursussen voor imkeropleidingen terechtkomt.

 

Ook zal de bijenmakelaar als taak hebben het bevorderen van het uitwisselen van kennis tussen imkerorganisaties, landbouw en overheden. Hij of zij zal in het groene onderwijs het invoeren van lesmodules over bijengezondheid bevorderen.

 

Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken in een brief waarmee ze het Actieprogramma Bijengezondheid aanbiedt aan de Tweede Kamer. Voor de komende 3 jaar wil de staatssecretaris de helft van de kosten voor zo’n bijenmakelaar voor haar rekening nemen, tot een maximum van €300.000.

 

De intensieve en voortvarende manier waarop alle betrokken partijen bij de totstandkoming van het Actieprogramma hebben samengewerkt, geeft mij vertrouwen voor de toekomst. Bijen zijn onmisbaar in onze natuur, voor de bestuiving van onze gewassen en voor de voedselproductie. Samen kunnen we iets betekenen om de bijensterfte een halt toe te roepen", aldus Dijksma.

 

Er komt een meerdere jaren doorlopend onderzoeksprogramma. Doel is door standaardinspecties op zo’n 150 locaties factoren in kaart te brengen die van invloed zijn op bijengezondheid en wintersterfte. Voor de komende vier jaar stelt staatssecretaris Dijksma voor dit onderzoek in totaal €600.000 beschikbaar.

bron: Rijksoverheid.nl

 

Reactie van een imker op Twitter:

 

Zes ton voor een bijenmakelaar. Die wordt zeker door Bayer geleverd en moet onze bijen gaan redden! Laat mij niet lachen. Verbod landbouwgif

 

Nederland gifvrij

Het hele verhaal van Sharon Dijksma is in feite een belediging voor alle imkers in Nederland. Alsof imkers niet weten wat ze doen of moeten doen om de bijen in leven te houden. Over landbouwgif, maar ook het gif wat mensen thuis op de stoep gebruiken komt in het hele verhaal niet voor. Waarschijnlijk hebben bedrijven als Bayer een flinke vinger in de pap en zijn de euro's belangrijker dan de schade in de natuur. Sharon Dijksma voor de natuur?, dacht het niet.

 

maevin.nl

 

Deel dit artikel